Sådan skriver du en god ansøgning

Få fem gode råd til, hvordan du skriver en ansøgning, der skiller sig ud.


Når du har fundet det job, du gerne vil søge, er næste skridt at skrive den gode ansøgning, som skiller dig ud fra mængden. Det er vigtigt, at din jobansøgning giver et oprigtigt billede af, hvem du er, og hvorfor du er kvalificeret til lige præcis det job.

Vi har her samlet 5 gode tips, der kan hjælpe dig godt på vej.

1. Lav et baggrundstjek af virksomheden

Du bør først og fremmest sætte dig grundigt ind i den virksomhed, du søger job hos. Man kommer ikke langt ved at skrive en standardansøgning, som kan sendes afsted til flere virksomheder ved blot at ændre virksomhedsnavn og stillingsbetegnelse i teksten. Derimod bør du vise, at du har gjort dig tanker om, hvad du kan tilbyde lige netop den virksomhed, du søger job hos, ved at skrive en målrettet og personlig ansøgning.

Start for eksempel med at tjekke virksomhedens hjemmeside ud. Her fremgår det ofte, hvilken type virksomhed, du har med at gøre, og hvad virksomheden står for. Efterfølgende kan du gå mere dybdegående til værks ved at tjekke virksomhedens ansatte ud på LinkedIn, læse kundeanmeldelser af virksomheden, tjekke deres sociale medier mm. 

Der kan være tilfælde, hvor du ikke kender navnet på den virksomhed, du søger hos. Her gælder det om at danne sig et indtryk af virksomheden ud fra jobopslaget og tilpasse ansøgningen dertil.

2. Tilpas sproget

Er virksomheden meget formel, eller er det en ung og mere uformel virksomhed, du søger job hos?

Sørg for at tilpasse dit sprog til virksomheden og undgå klicheer som ”Jeg er god til at holde mange bolde i luften…”. Du kan i stedet skrive "Jeg er god til at varetage mange opgaver på samme tid". Husk altid at underbygge dine påstande med eksempler, så det ikke bare bliver tom snak.

Undervurder desuden aldrig vigtigheden af en god overskrift. Tag udgangspunkt i jobopslaget og fortæl med én sætning, hvordan du kan tilføre virksomheden værdi ud fra dine kompetencer.

3. Sæt fokus på hvad du kan tilbyde

Frem for at fokusere på, hvorfor du har brug for jobbet, bør du i din ansøgning gøre opmærksom på, hvorfor virksomheden har brug for dig.

Din kommende arbejdsgiver ønsker ikke at høre, at du søger jobbet, fordi du har brug for ekstra penge ved siden af din SU. Omvendt vil de gerne høre dig fortælle, hvordan du kan bidrage til dens fremtidige vækst og succes. Forhold dig derfor til de konkrete krav, der stilles i jobannoncen, og sammenhold dem med dine kvalifikationer.

4. Glem ikke motivationen

Sørg for at få forklaret, hvorfor du er motiveret til jobbet. Hvorfor er virksomheden interessant, og hvorfor synes du, at jobbet er spændende? Giv indtryk af, at du virkelig vil det her, og at jobbet ikke bare er ”endnu et i rækken”.

Fortæl hvad du er passioneret omkring, og hvordan det kommer til udtryk i dit arbejde, i dine fritidsinteresser osv. Det giver et indtryk af, at du ikke blot søger jobbet for at tjene penge, men fordi du kan se en større mening med det.

5. Få en anden til at læse ansøgningen igennem

Tro ikke, at du er færdig med din jobansøgning, når det sidste punktum er sat. Sørg altid for at læse korrektur på din ansøgning. Stave- og kommafejl er no go!

Det er desuden en god idé at få nogle friske øjne til at kigge på den, inden du sender den afsted. Bed din ven, søster eller kæreste om at læse din jobansøgning igennem og komme med konstruktiv kritik. Du vil helt sikkert opleve, at det vil gøre en forskel for helhedsindtrykket af din jobansøgning.

Har du styr på dit CV? Få 4 gode råd til, hvordan du sætter det rigtigt op.

Følg os