0 af 0 Resultater vises
0 af 0 Resultater vises
Luk

Forbliv konkurrencedygtig med fleksibel arbejdskraft

Fremtidens arbejdsmarked bliver langt mere fleksibelt, end hvad vi ellers har været vant til. Det skyldes især teknologi, globalisering og outsourcing, men også usikre tider som Covid-19. I Moment mærker vi tydeligt, at efterspørgslen på fleksibel arbejdskraft er stærkt stigende – både inden for ufaglært personale og højtuddannede specialister. Få vores perspektiver på det nye arbejdsmarked og hvilke muligheder det skaber for din virksomhed i forhold til at forblive konkurrencedygtig.

Bevægelsen mod et mere fleksibelt arbejdsmarked bliver af nogle omtalt som ”the gig economy” og af andre som ”freelanceøkonomi” eller ”arbejdskraft on demand”. Kort sagt tager det nye arbejdsmarked afsæt i, at arbejdsgiver og arbejdstagers forhold er mere af midlertidig karakter frem for et fast årelangt forhold, som vi ellers kender det. Arbejdstageren vil i stedet arbejde som freelancer eller vikar og tilbyde sin arbejdskraft på opgave- eller projektbasis til en arbejdsgiver.

Morten Højberg er tidligere administrerende direktør i Moment og medforfatter til den nye bog ”Organisationer i en overgangstid”. Han mener, at bevægelsen mod et mere fleksibelt arbejdsmarked vil skabe flere agile virksomheder, hvilket er et afgørende parameter til at forblive konkurrencedygtig i fremtiden. Og han tilføjer, at Covid-19 for alvor har sat skub i den udvikling.

”Der er ingen tvivl om, at virksomheder skal kunne agere langt mere agilt end tidligere og herunder kunne skalere op og ned i organisationen, og det er Covid-19-tiden et godt eksempel på. For hvis vi skal være konkurrencedygtige, skal vi være omstillingsparate og i stand til at rekruttere medarbejdere – hvad enten det er generalister eller specialister – som præcist matcher virksomhedens strategi”, forklarer han.

Behovet for hurtig skalering kan ramme bredt

I Moment har vores kunder i den finansielle sektor oplevet vigtigheden af hurtigt at kunne skalere op og ned for specialister. I de senere år er branchen i den grad blevet påvirket af ny lovgivning om hvidvaskning, GDPR og lignende, og der er opstået mange nye opgaver. For nogle år tilbage havde eksempelvis finansiel kriminalitet herunder Finanstilsynet ikke den samme store bevågenhed, som det har i dag, og til det felt er der behov for dygtige specialister, der har den nyeste viden og indsigt på området.

Tendensen er dog ikke begrænset til finanssektoren. Andre brancher kan tilsvarende blive påvirket af krav om øget compliance og skiftende lovrammer, hvortil de kan få brug for at indsætte dels midlertidige teams til at bringe virksomheden ajour med kravene og dels specialister til at sikre nye arbejdsgange og systemtilpasninger. Det har vi blandt andet set indenfor marketing, kundeservice og salg.

Behovet for at skrue op eller ned for bemandingen fra den ene dag til den anden kan ligeledes være forbrugerdrevet i forhold til, at mange forbrugere pludselig vælger et produkt eller en service til eller fra. Som virksomhed gør man derfor klogt i at have en plan klar, hvis en sådan situation skulle opstå, hvor man pludselig får behov for ekstra mandskab til at pakke på lageret eller til at besvare telefoner, svare på mails eller lignende.

Fremtidens markedspladser skal have ordnede forhold

Teknologi, globalisering og outsourcing har uden tvivl spillet en afgørende rolle i fremvæksten af det nye arbejdsmarked. Det kombineret med, at virksomheder efterspørger mere fleksibel arbejdskraft, og at det hamornerer med kandidaternes ønsker om en større fleksibilitet og mere frihed. For virksomheder giver det således de perfekte rammer for at benytte sig af de nye muligheder, når et behov pludselig opstår.

Det afspejler sig også i udviklingen de seneste år, hvor nye fleksible løsninger og deleøkonomier såsom Uber, Wolt og Airbnb er skudt op og har udfordret det eksisterende marked. Nogle gange bliver de nye spillere skudt ned af de eksisterende udbydere i markedet, og andre gange bliver der plads til dem i en tilrettet version. Den samme udvikling ser vi inden for formidling af fleksibel arbejdskraft.

Som virksomhed bør man overveje, hvor og hvordan man får fat i den fleksible arbejdskraft. Det er let at slå en opgave eller et projekt op på en digital platform og få nogle vikarer til at byde ind på den. I sådan en situation vil vikaren indgå en arbejdsaftale med virksomheden. Vælger man i stedet at ansætte en vikar gennem et vikarbureau, så vil vikaren juridisk set være ansat af vikarbureauet. Det betyder, at virksomheden ikke er ansvarlig for vikarens ferie, sygdom, barsel eller lignende, samtidig med, at vikarbureauet er forpligtet til at følge vikarloven og sikre ordnede forhold for både arbejdstager og arbejdsgiver.

I Moment mener vi, at vikarbranchen med vikarloven i ryggen kan bidrage positivt til udviklingen af fremtiden arbejdsmarked. Vi har i høj grad været på forkant, når det gælder fleksibel bemanding under ordnede forhold, og den er erfaring er ikke mindst værd at kigge ind i, når vi sammen med vores kunder tegner fremtidens arbejdsmarked.

 

Tilbage til oversigt

Måske vil du også læse

Thomas Moment 25 år

Thomas Gleerup har 25 års jubilæum

Vi har spurgt Thomas, hvordan det er at fejre 25-års jubilæum i en virksomhed, man selv har været med til at starte, og om det stadig er sjovt at gå på arbejde. 

Læs mere her
moment og matas

Vikarkorps er en del af webshoppens succes

Matas’ webshop buldrer derudaf. For tre år siden opsatte ledelsen nogle mål i en femårsplan, og to år før tid er alle mål nået. Læs om vores samarbejde her. 

Læs mere her
kvinde vikar

6 spørgsmål du skal stille vikarbureauet

Få vores bud på 6 spørgsmål, du skal stille, hvis du vil udfordre dit vikarbureau og øge chancerne for, at I er det rette match. 

Læs mere her